Race tegen gendoping met iGEM

Project is afgesloten Je kunt niet meer doneren
van totaal € 2.000 (39%)

Sinds 2003 heeft de WADA (World Anti Doping Agency) de strijd tegen de nieuwste vorm van doping geopend, gendoping. Gendoping is dus al 15 jaar verboden, maar toch is er nog steeds geen geschikte detectiemethode in gebruik. Dit jaar gaat ons team de uitdaging aan met ons project ADOPE, Advanced Detection of Performance Enhancement, om een nieuwe detectiemethode te ontwikkelen for gendoping. In oktober zullen wij als team naar Boston afreizen om ons project en de wereldtitel te verdedigen bij de grootste internationale wedstrijd in synthetische biologie, iGEM (International Genetically Engineered Machine). Dit kunnen wij niet zonder jouw hulp! Ga met ons de strijd aan tegen gendoping en doneer nu!

In tegenstelling tot conventionele doping, zoals injecteerbare chemicaliën of eiwitten, is gendoping een relatief innovatieve wijze tot prestatieverbetering. Gendoping bestaat uit het injecteren van extra DNA dat via een natuurlijke manier in het lichaam kan zorgen voor een verhoogde productie van een prestatieverhogend eiwit.

Ons project ADOPE beoogt ontwikkeling van een detectiemethode die is gebaseerd op de detectie van gendoping DNA dat op enkele gebieden varieert ten opzichte van menselijk natuurlijk DNA. Met behulp van een op CRISPR-Cas gebaseerd innovatief fusie-eiwit. Dit fusie-eiwit zorgt ervoor dat de gendoping DNA-code apart kan worden afgelezen met behulp van recente technologische ontwikkelingen, ook wel bekend als “next generation sequencing”. Op deze manier waarborgen we privacy op onze weg naar een eerlijke, veilige en gezonde sportwereld!

Om dit project te realiseren en de wereldtitel dit jaar weer mee terug te nemen naar Delft hebben wij jullie hulp nodig om next generation sequencing apparatuur aan te schaffen. 

Lisa Büller

tudelft.igem@gmail.com

+31152785394

De International Genetically Engineered Machine (iGEM) competitie is de grootste internationale wedstrijd in synthetische biologie. De wedstrijd begon in januari 2003 als een apart vak aan de universiteit MIT in Boston. Tijdens dit vak ontwikkelden studenten biologische systemen om cellen te laten knipperen. Het vak ontwikkelde zich vervolgens tot een competitie in de zomer met 5 teams in 2004 en 13 teams in 2005. iGEM bleef groeien en in 2016 waren er ruim 300 teams vanuit 42 landen en meer dan 5000 deelnemers.

Dit jaar doet het TU Delft iGEM team voor de 11e keer mee aan de competitie. In de afgelopen 10 jaar heeft de TU Delft een aardige naam opgebouwd en zichzelf vastgesteld als een belangrijke deelnemer. Mede door het winnen van vele prijzen in verschillende categorieën over meerdere jaren en de hoofdprijs in 2015 en 2017. Elk jaar kiest een team een volledig nieuw project dat gefocust is op het oplossen van een wetenschappelijk probleem of een probleem van de huidige samenleving. Het team ontwerpt, voert uit en verifieert het probleem zelf. Naast de wetenschappelijk focus op het toepassen van de nieuwste technieken binnen de synthetische biologie spelen andere aspecten, zoals bio-ethiek, bio-veiligheid en het verspreiden van kennis over synthetische biologie een belangrijk rol binnen iGEM.

Snelle ontwikkelingen binnen de synthetische biologie blijven veel oplossingen bieden voor multidisciplinaire problemen. Gentherapie, als een van de vele oplossingen, is een veelbelovende techniek voor het verbeteren van de menselijke gezondheid. Echter, bij dergelijke technologieën hoort ook een grote verantwoordelijkheid. Sinds de opkomst van synthetische biologie hebben er altijd al ongewenste en onethische toepassingen ervan bestaan. Hieronder valt ook misbruik van gentherapie door atleten om hun sportprestaties te verbeteren, zogenaamde “gendoping”.

Sinds 2003 is de Wereld Anti-Doping Autoriteit (WADA) hiertegen de strijd aangegaan door gendoping officieel toe te voegen aan de lijst van verboden middelen voor topsporters. Sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van een methode om gendoping in de praktijk te kunnen detecteren, maar is er nog altijd geen geschikte methode gevonden. Een grote uitdaging aan het detecteren van gendoping is de grote variatie die binnen een gen kan worden gecreëerd om detectie te omzeilen. Op het moment is de WADA aan het kijken naar een op grote schaal implementeerbare detectie methode in topsport en daarom is er nog steeds een grote vraag naar flexibele, robuuste en betrouwbare methodes. 

Dit jaar is het doel van het TU Delft iGEM team om een routine, betrouwbare en robuuste methode te ontwikkelen voor de detectie van gendoping. De methode Advanced Detection of Performance Enhancement, oftewel ADOPE, is gebaseerd op targeted next generation sequencing middels een uniek en innovatief CRISPR-Cas-Transposase fusie eiwit. De specificiteit van het Cas-eiwit verzekert dat uit een complex bloedmonster alléén de gendoping sequentie word gelabeld door de transposase, om vervolgens afgelezen te worden.

€ 12 Doneren All aboard! - Met ons twaalven zijn wij hard bezig om ons project realiteit te maken! Als dank zal je vernoemd worden op onze wiki en wordt de datum van je donatie weergegeven op een creatieve manier! € 24 Doneren Het moment van de waarheid - Op 24 oktober zal ons moment van de waarheid zijn, de Giant Jamboree in Boston begint! Wanneer je voor dit bedrag bijdraagt, zal je genoemd worden in onze maandelijkse nieuwsbrief mits je dit wil. Natuurlijk krijg je ook de eerder genoemde prijzen! 2 donateurs € 53 Doneren Aanrader De grootte van Tn5 - Met een grootte van 53 kDa beslaat Tn5 slecht 25% van ons fusie-eiwit. Echter, zonder dit eiwit zou het niet mogelijk zijn om de basenparen van het DNA uit te lezen. Als dank zal je van ons een gepersonaliseerde ansichtkaart ontvangen vanuit Boston. Natuurlijk zijn de bovenstaande bedankjes inbegrepen. 4 donateurs € 99 Doneren De lengte van de gRNA - Met behulp van onze 99 basenparen tellende gRNA (guide RNA) zal onze dxCas9, als tweede helft van ons fusie-eiwit, het gendoping-DNA vinden in het bloed. Als dank zal je van ons een uitnodiging ontvangen voor onze project presentatie op 18 oktober, vlak voordat wij naar Boston vertrekken. Natuurlijk ontvang je ook alle voorgaande beloningen. 2 donateurs € 275 Doneren Van start tot eind - Op 22 januari zijn we ons project begonnen en op 24 oktober begint de Giant Jamboree, waarna we onze iGEM periode van 275 dagen zullen afsluiten. Voor dit bedrag zullen we je persoonlijk uitnodigen om met ons te lunchen en zal je ook een rondleiding door ons lab krijgen, naast alle voorgaande beloningen Ander Bedrag Anders  - Ik wil zelf een bedrag bepalen
Bekijk alle

Twee prijzen gewonnen

29-10-2018 | 14:26  iGEM season 2018 is over and we are very happy and proud of everything this year’s 340 teams have achieved! Apart from receiving a gold medal for meeting all requirements, we proudly let you know our team was in the top best positions for the following prizes and got nominated for:Best New Application (track prize)Best Product DesignBest Integrated Human PracticesBest Education & Public EngagementBest PosterBest WikiBest Part Collection And when things couldn’t get any better, we actually won the awards for Best New Application (track prize) and Best Product Design! Very happy and very proud of these results, we would like to thank all friends, family, sponsors, other iGEM teams and everyone else that supported ADOPE! Lees hier een artikel in het Nederlands  
Lees meer