Banen uit bananenafval: Een duurzaam inkomen voor Ghanese boeren

van totaal € 3.280 (94%)

Akwaaba!

Wist je dat van bananenplant 88% van de totale massa wordt weggegooid of verbrand, terwijl de bananenindustrie daarentegen goed is voor 13% van Ghana's totale (!) BBP (bruto binnenlands product). Belachelijk! Wij zijn een team van 4 studenten van de TU Delft en reizen van november tot februari naar Accra, Ghana voor onze minor International Entrepreneurship and Development. Onze missie is om een groene revolutie te starten door te bouwen aan een duurzame toekomst voor Ghanese bananenboeren door een vast inkomen voor hen te genereren door middel van geïrrigeerde akkerbouw, het upcyclen van het restafval en het verbeteren van de productiecyclus van bananenchips.

Meet the team: 

Wij zijn Feline Nuijten (BSc Industrial Design Engineering), Guusje Smit (BSc Mechanical Engineering), Hanna Vijver (BSc Industrial Design Engineering) en Frederique Spruijt (BSc Mechanical Engineering). Met onze multidisciplinaire achtergronden kunnen we elkaar aanvullen met verschillende en unieke perspectieven.

We werken samen met Sankofa Snacks, een lokaal bedrijf dat bakbananenchips produceert, opgericht door Jamie Saleeby. Na gestudeerd te hebben in de VS, had hij de visie om de rijke, niet-kunstmatige smaken en ingrediënten van de Afrikaanse cultuur te vieren en tegelijkertijd een rechtvaardiger en duurzamer voedselsysteem te promoten. Door kleine boeren in Ghana te ondersteunen en lokaal te produceren en daarnaast vaardigheden onder jongeren te ontwikkelen door middel van trainingen, is Sankofa zowel een belangrijk baken voor de lokale gemeenschap als voor de eerlijke en veilige productie van bananenchips. 

Het probleem

"these days we don’t know when to expect the rains, I cultivated about two acres of plantain in April in anticipation of the rainy season, however, the rains didn’t come and my farm perished

In Ghana gaan veel gewassen verloren voordat het zelfs maar in een winkel of op de markt aankomt. Onbewerkte producten zijn vaak zeer bederfelijk, waardoor veel producten verloren gaan tijdens het transport of als ze eenmaal in de schappen liggen. Bovendien mislukken veel oogsten door het watertekort in het droogseizoen. Hierdoor hebben lokale boeren maar de helft van het jaar een inkomen, wat armoede en instabiliteit veroorzaakt. Door voedselverspilling tegen te gaan, de houdbaarheid van de producten te verlengen en een bestemming te vinden voor de (nu nog) verspilde gewassen, creëren we kansen voor zowel de lokale boeren om hun boerenbedrijf te ontwikkelen, als voor het verminderen van de afvalproductie die bij het produceren van bananenchips komt kijken. 

Ons project

In het eerste deel van het project zullen we het huidige productieproces analyseren. Hier ligt de focus op het verbeteren van de efficiëntie, het verlagen van de kosten, het verhogen van de opbrengst en het behouden of verbeteren van de productkwaliteit. In dit deel zullen we nauw samenwerken met het productieteam om elk segment van het proces te beoordelen en te optimaliseren. 

Het tweede deel van het project richt zich op de bananenplantage die Sankofa Snacks tegen februari 2024 in gebruik wil nemen: Sankofa Farms. Dit zal onafhankelijke lokale boeren de mogelijkheid bieden om geïrrigeerd land te leasen om bakbanaan te verbouwen, waarbij ze kunnen profiteren van de infrastructuur van de boerderij en de technische ondersteuning die Sankofa Farms biedt.

Als team zullen we ons richten op de afvalvermindering van de Sankofa Farms. Een belangrijke uitdaging voor ons is om innovatieve manieren te vinden om niet alleen de vruchten van de planten, maar ook de stengels en bladeren te gebruiken. Wist u dat de sterke vezels van de bananenplant kunnen worden gebruikt in veevoer, er allerlei stoffen van kunnen worden gemaakt en zelfs kunnen worden gebruikt als vezel voor hairextensions! Door producten te bedenken die van deze materialen gemaakt kunnen worden, worden extra inkomsten voor de boeren gegenereerd en wordt de aantasting van het milieu verminderd.

Met uw donatie kunnen we:

- Investeren in duurzame machines in de fabriek van Sankofa Snacks

- Beginnen met de aanleg van het irrigatiesysteem voor Sankofa Farms

- Laboratoriumtesten uitvoeren om de houdbaarheid van de bakbananenchips te verbeteren

- Prototypes produceren voor producten gemaakt van de bijproducten van de bakbanaan 

We stellen elke vorm van financiële bijdrage ter ondersteuning van ons project op prijs! Als u vragen heeft over het project of geïnteresseerd bent in een samenwerking, neem dan contact met ons op via projecttudelft.sankofa@gmail.com. Neem voor meer informatie over Sankofa Snacks een kijkje op de website: sankofasnacks.com 

Als u vragen heeft over het project of geïnteresseerd bent in een samenwerking, neem dan contact met ons op via projecttudelft.sankofa@gmail.com. Voor meer informatie over het bedrijf Sankofa Snacks kunt u kijken op website: sankofasnacks.com

Daarnaast zijn we telefonisch bereikbaar op: 

+31 6 16 89 42 95 Frederique Spruijt

Schroom niet om contact op te nemen en wie weet tot ziens! 

Kies een bedrag
€ 10 Doneren Vrienden van Sankofa  - Ontvang met deze donatie een gewilde plek in het privé verhaal van onze Instagram. Krijg backstage updates en ongepubliceerde platen en vlogs 6 donateurs € 25 Doneren Goede vrienden van Sankofa - een snack naar keuze! - Ontvang wekelijks een nieuwsbrief met updates over ons project en foto's van de werkzaamheden. Daarnaast ontvangt u een smaak naar keuze van de bananenchips van Sankofa Snacks, nu enkel nog verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk en Ghana! 4 donateurs € 50 Doneren Doneer kleding en ontvang een snack naar keuze! - Doneer met deze donatie kleding ter waarde van €50,- aan lokale kinderen! Bij deze donatie zullen we aan een Ghanees gezin uit uw naam kleding door ons meegebrachte kleding geven. U ontvangt een foto van de kinderen met de kleding, en tevens krijgt u een smaak naar keuze van de bananenchips van Sankofa Snacks, nu enkel alleen nog maar verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk en Ghana! 1 donateur € 100 Doneren Aanrader Doneer kleding en ontvang een souvenir uit Ghana - Doneer met deze donatie kleding ter waarde van €100,- aan lokale kinderen! Bij deze donatie zullen we aan een Ghanees gezin uit uw naam door ons meegebrachte kleding geven. U ontvangt een persoonlijk bedankkaartje met een foto van de kinderen met de kleding, en tevens krijgt u een souvenir uit Ghana! 2 donateurs € 250 Doneren Wordt hoofdsponsor van Sankofa! - Uw bedrijfslogo komt op gepersonaliseerde voetbalshirts. Wij zullen de shirts dragen tijdens werkzaamheden in het project, in publicaties over het project. In de shirts zullen lokale voetbalwedstrijden worden georganiseerd, waarvan een aftermovie zal worden gemaakt en wijd zal worden vertoond. Tevens krijgt u de wekelijkse nieuwsbrief over ons project, en ontvangt u zelf een shirt! 3 donateurs € 500 Doneren Word partner van Sankofa! - Uw bedrijfslogo zal prominent op gepersonaliseerde voetbalshirts komen te staan. Wij zullen de shirts dragen tijdens werkzaamheden in het project, in publicaties over het project. In de shirts zullen lokale voetbalwedstrijden worden georganiseerd, waarvan een aftermovie zal worden gemaakt en wijd zal worden vertoond. Naast de wekelijkse nieuwsbrief over ons project, ontvangt u zelf een voetbalshirt met een gepersonaliseerde bal versierd door het hele team! 3 donateurs Ander Bedrag Anders  - Ik wil zelf een bedrag bepalen