Duurzame voedselvoorziening voor Zuid Afrikaanse kinderopvang

Afgesloten Je kunt niet meer doneren
Streefbedrag behaald
van totaal € 3.000 (102%)

Wij zijn drie studenten van de TU Delft: Thijs, Karlijn & Wisse. Samen met Belhar Early Childhood Development Centre (BECDC) werken we een half jaar lang aan een project in de buitenwijk Belhar van Kaapstad, Zuid-Afrika. De kinderopvang wordt gerund door vrijwilligers en ouders van de kinderen.

De kinderen (1-5 jaar) hebben weinig toegang tot verse groente en fruit. De kinderopvang wil door middel van hydroponics, een waterbesparende groeitechniek, de kinderen een kans bieden om wel gezond te kunnen eten.

Daarnaast kunnen ze een deel van de geteelde groenten verkopen aan biologische supermarktjes. Dit is, naast donaties de, enige inkomstenbron van het kindercentrum want de kinderen verblijven kosteloos in de kinderdagopvang als hun ouders aan het werk zijn. 

Naast dat de verbouwde groenten zorgen voor eten en geld heeft het ook op educatief vlak veel invloed op de kinderen. Ze leren over het planten van zaadjes en wat gezond eten is. 

De verbouwde groenten zorgen dus voor eten en inkomsten maar heeft ook op educatief vlak veel invloed op de kinderen. Ze leren over het planten van zaadjes en wat gezond eten is. 

Het doel van een hydroponics systeem is om met zo min mogelijk water gewassen te verbouwen. In Zuid-Afrika heerst al jaren droogte waardoor er minder water beschikbaar is. Normaal verdwijnt er bij het verbouwen van groentes veel water in de grond. Met hydroponics wordt al het water opgenomen in de wortels van de plant, waardoor elke druppel water nuttig wordt gebruikt. Hieronder zie je een schematisch overzicht van zo een systeem. Aan het water wordt meststof toegevoegd en door een zuurstofpomp wordt er zuurstof in het water ingebracht. Een aantal keer per uur wordt het water naar de bak gepompt om de wortels vochtig te maken. 

Waar gaat het geld aan besteed worden?

De kinderopvang heeft zelf al plastic bakken geregeld waar de planten en het water in kunnen. Wij willen nu zorgen dat het systeem ook echt gaat werken en dat het blijft werken. Hiervoor hebben we wat dure (elektronische) spullen nodig die zij zelf niet kunnen betalen. 

Beveiligingssysteem 

Er wordt vaak ingebroken bij de school en om te zorgen dat de nieuwe spullen niet gestolen worden willen we een beveiligingssysteem gaan installeren. Inclusief bewegingssensoren, een camera en een alarm. 

Zuurstof pomp 

Om het systeem goed te laten werken is er een grote zuurstof pomp nodig om zuurstof in het water te pompen. Er is dan aansluiting voor 38 luchtstenen nodig, dit is belangrijk voor de grote hoeveelheid water.

Waterpomp 

Het water moet van het reservoir dat in een andere ruimte staat, naar de planten worden gepompt, hier is een sterke waterpomp voor nodig. 

Hydroballs

Inplaats van aarde worden de zaadjes tussen de hydroballs geplaats en de wortels kunnen hierdoorheen naar het water groeien. De planten zijn door de hydroballs ook makkelijker uit de grond te verwijderen. Hier zijn 40 zakken van 50 liter voor nodig. 

Zonnepanelen

Voor het hydroponics systeem is geen stroom beschikbaar. Daarom moet de elektronica werken door middel van een zonnepaneel. 

Materialen voor het ombouwen 

Om de huidige materialen een nieuw leven te geven willen we de hydroponics laten bouwen van de bestaande materialen. Wel zijn er voor dit nieuwe systeem extra buizen en mest nodig. 

Wat krijgt u ervoor terug?

Om u te bedanken voor uw bijdrage aan ons project willen we u graag een cadeautje sturen dat te maken heeft met hydroponics. Dankzij een samenwerking met het superleuke bedrijf LOFE kunnen we iedereen die een donatie van €20,- heeft geplaatst (€25,- buiten Delft) een Light Jewel geven. Dit is een lichtgevend plantje met de wortels in het water (hydroponics)!  Er zijn drie verschillende soorten plantjes (zie foto’s) en u ontvangt als u dat wil een van deze hydroponics bij u thuis. Deze hydroponics komen met verlichting, wat uw kamer in deze donkere tijden weer leuk kan oplichten. De plant groeit verder op water en zonlicht. Wanneer u deze beloning niet wilt, kunt u dit ook bij uw donatie aangeven.

Verder kunt u als u €50,- doneert ook een logo of naam naar keuze op de cheque laten zetten. Met deze cheque wordt na afloop van de crowdfunding een foto gemaakt, samen met de kinderen van de school. Deze wordt gepost en zult u ook ontvangen. 

Voor €100,- krijgt u alles wat u met €50,- ook krijgt plus wat extra’s. Namelijk een speciale LOFE-kersteditie! De LOFE-kersteditie bestaat uit twee flesjes in een houten houder. Eén flesje heeft een plantje op water en het andere flesje bevat lampjes, waardoor het geheel een feestelijke uitstraling krijgt!

Website van LOFE: www.lofe.nl

 

Bekijk alle

Doel behaald!

09-12-2020 | 14:02 Beste donateurs, We hebben ons doel van €3000 behaald! Heel erg bedankt aan alle donateurs voor jullie bijdrage. De eerste plantjes zijn al bij de eerste donateurs afgeleverd en deze week versturen we de rest. Er kan nog steeds gedoneerd worden en deze opbrengsten gaan natuurlijk ook allemaal naar de kinderopvang. We kunnen dit geld gebruiken om de opvang nog beter op weg te helpen en ook de kas waar het systeem in staat steviger te maken. Dus nieuwe donaties zijn zeker welkom en worden ook beloont met een plantje! De cheque met de namen van de donateurs die €50 of meer hebben gedoneerd wordt begin januari overhandigd aan het opvangcentrum. Wil je als grote donateur graag iets anders op de cheque hebben staan dan de naam die je hebt opgegeven kun je ons mailen op thijsvdwater@gmail.com. groetjes Thijs, Wisse en Karlijn
Lees meer