Studententeam wil de ruimte in

18-07-2018 | 13:49

Noordhollands Dagblad Dagblad voor West-Friesland

Publicatiedatum: 18 Jul 2018 14:00  Rubriek: REGIO, p.002 

Medemblikker Sam Lonis bouwde mee aan raket Stratos III

Huelva Vorig jaar zat Sam Lonis (23) nog op zijn knietjes in de grond bij Gerrit Bos in Opperdoes om Opperdoezer rondes te oogsten. Nu zit hij er met zijn neus bovenop als in het Spaanse Huelva de Stratos III raket de lucht in gaat. Het wordt spannend voor het team van de TU Delft. Verovert Stratos III het Europees hoogterecord weer terug?

,,Het is hartstikke spannend, maar ik geloof er helemaal in’’, zegt Sam optimistisch. ,,Dat record gaat er hoe dan ook aan.’’ Zondag voegde Sam zich bij de rest van zijn team DARE (Delft Aerospace Rocket Engineering). Op de lanceerbasis zijn de voorbereidingen voor de lancering in volle gang. De 23-jarige student zit zelf niet aan de knoppen bij de lancering. ,,Ik doe hier niet zoveel’’, zegt hij lachend. ,,Mijn werk zit er op: ik heb in onze werkplaats in Delft allerlei onderdelen van de raket gemaakt, zoals de punt van de neus en het tussenstuk van de motor en de tank. Maar ik wil er natuurlijk wel bij zijn en er zijn altijd klusjes te doen.’’ Sams oude docenten van het Werenfridus in Hoorn zullen misschien opkijken. Hij zwaaide daar in 2013 af met het profiel ’economie en maatschappij’. En zit nu dus bij de hardcore techneuten van de TU Delft. ,,Ik kwam er op het vwo al achter dat ik het verkeerde pakket had. Mijn hart lag daar niet. Dus na het Werenfridus ben ik naar de vavo (volwassenonderwijs) in Den Helder gegaan om vakken te halen die ik nodig had voor deze studie: wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Veel leuker, veel interessanter en ik vond het ook makkelijker dan economie.’’ Delft had tot 2016 het Europees studentenhoogterecord voor raketten in handen. In dat jaar was er een Duitse raket die hoger kwam. 32,2 kilometer is de grens waar Stratos III overheen moet om het record aan te scherpen. Met het streven om de raket tot 100 kilometer hoogte te schieten ligt de lat erg hoog. ,,Als we zover komen, hebben we ook het wereldrecord te pakken.’’ Vanaf 100 kilometer heet de atmosfeer de ruimte. Dat zou helemaal spectaculair zijn, want studententeams uit de hele wereld zijn in de race om als eerste met een raket de ruimte te bereiken.

Koffiezoetjes

Zo’n twee jaar heeft het team aan de raket gewerkt. De Stratos III is 8,5 meter lang en is de grootste raket die DARE heeft gebouwd. Het grootste onderdeel is de tank waarin de brandstof zit. De raket heeft een hybride motor die zowel vloeibaar lachgas als vaste brandstof gebruikt. De vaste brandstof is een mengsel van sorbitol (het ingrediënt van koffiezoetjes), kaarsvet en aluminiumpoeder. Sam: ,,Dat brandstofmengsel hebben we zelf ontwikkeld. We maken er blokken van die in de tank gaan. Ze zijn daar nu mee bezig, dat is leuk om te zien.’’ De raketmotor is volgens DARE de krachtigste motor ooit door een studententeam gebouwd. Hij moet de raket versnellen tot drie keer de snelheid van het geluid (3600 kilometer per uur). Na ongeveer 8 minuten bereikt de raket het hoogste punt. Daar splitst de neuskegel zich van de raket. In de neuskegel zit zogenoemde payload: de lading met elektronica, data en een terugkeersysteem. Dit deel komt met een parachute terug naar de aarde en belandt in de oceaan. Sam: ,,Een paar van ons gaan de capsule ophalen en terug aan land brengen. We zijn nu bezig om hem met fluorescerende verf goed zichtbaar te maken. Er zit gps in, maar je moet hem wel kunnen vinden in die enorme watervlakte. Hoe opvallender hij is, hoe sneller dat gaat.’’ Behalve de recordpoging dient de raketlancering nog een doel. De Stratos III zal in het luchtruim metingen verrichten voor het NLR (Nederlands Lucht en Ruimtevaartcentrum). De vlucht moet informatie opleveren voor een Europees project voor het ontwerpen van een satellietlanceerder. De eerste gelegenheid voor de lancering is vrijdagavond vanaf 20 uur. Vier uur lang is het luchtruim dan open voor de studenten, om het juiste moment af te wachten. ,,We doen dit als de omstandigheden ideaal zijn, want je kunt het niet overdoen. We kunnen ook uitwijken naar 24 juli of 27 juli. Ik vlieg zelf op 28 juli alweer terug. Ik combineer mijn studie tegenwoordig met een baan als werkstudent bij Airborne. Dat ik aan dit project meedoe, hielp me daar wel mee: ik kon meteen bij ze aan de slag.’’ Op de Facebookpagina van Delft Aerospace Rocket Engineering is de lancering van de Stratos III live te zien.

Connie Vertegaal

Copyright 2018 HDC Media B.V. / Noordhollands Dagblad All Rights Reserved

 

Let op de lanceerdatum is uitgesteld naar 24 juli 2018